albert cuyp markt amsterdam

Lekker struinen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam

De Cuyp en de Pijp

‘De Cuyp’ bestaat al sinds 1905 en staat bekend als populaire dagmarkt van Amsterdam voor dagjesmensen en toeristen. Een dagje Amsterdam is niet compleet zonder een bezoekje aan ‘de Cuyp’ aka ‘de Albert Cuypmarkt’. Deze markt wordt van maandag tot en met zaterdag gehouden op het gedeelte van de Albert Cuypstraat tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat in De Pijp in het stadsdeel Zuid.

Haring en stroopwafels

In mijn jeugd ging ik met mijn familie er regelmatig naar toe. Dan gingen we naar de Dam om de duiven te voeren, de Dappermarkt om lekkere loempias te eten, de Bijlmer voor de broodjes Tempeh en superhete Madame Jeanette sambal potten te kopen, en natuurlijk de Albert Cuypmarkt voor de haring, stroopwafels, noten en patat.

Verkopers imiteren 

Als klein kind vond ik het fantastisch om met mijn tweelingzus, ma en pa en later mijn jongere zusje erbij, naar Amsterdam te gaan. Het geschreeuw en geroep van de verkopers vonden wij prachtig. Mijn zus en ik vonden het leuk om ze te imiteren. Dan gingen we naast de kraam staan, borst vooruit en begonnen uit alle macht te schreeuwen “Aardappelen te koop, heerlijke aardappelen te koop! 1 zak voor 1 gulden!” en dan zwaaiden we met onze armen en wezen naar de aardappelen. Soms hadden we plastic zakjes in onze handen die gebruikten we om heen en weer te zwaaien.

Heel vervelend irriteren

De meeste verkopers wisten dat wel te waarderen. Maar mijn moeder moest ons regelmatig mee trekken. Tot overmaat van ramp, renden we ook nog de winkels in om in de etalage te klimmen en de etalagepoppen te imiteren. Ja, mijn moeder raakte behoorlijk geïrriteerd. Maar dat vonden wij nooit zo erg. Dat weerhield ons niet om steeds in de winkelramen te klimmen en etalagepop spelen. Omstanders vonden ons erg amusant, wat ons alleen maar motiveerde om door te gaan. Heel vervelend waren wij.

Geef mij maar haring

Op de Albert Cuypmarkt at mijn zus een stroopwafel, dat lustte ik niet. Mijn moeder kocht garnalen en vis bij de viskraam, mijn vader kocht pinda’s en noten en ik kreeg een heerlijke Hollandse nieuwe Haring bij de Hollandse nieuwe haringboer. De haringboer vond dat super interessant want een klein “Indisch” meisje een haring gierig zien verorberen in een korte tijd, komt niet vaak voor ( en nu nog steeds niet).
“De stroopwafels en de nootjes, eet ze niet. Maar jouw haring vindt ze echt lekker!” zei mijn vader tegen de haringboer, die met een brede glimlach mij een gratis Rolmomps aanbood. Die was nog sneller weg dan de haring. De haringboer vond het prachtig! Ik was zo gierig aan het eten dat ik het karton bijna opsmikkelde!

Leuke herinneringen

Mijn vader heeft in zijn jeugd lang in Amsterdam gewoond vandaar dat hij leuke spots kent. Ik had nooit geweten dat ik later, in mijn studententijd en daarna net als mijn pa ook in Amsterdam zou wonen. Ik heb zes jaar in de Pijp gewoond. Dat was een leuke tijd, ik moest vreselijk uitkijken dat ik niet te veel haring en Rolmompsen at, want ik was bijna elk weekend op de markt te vinden.

Voor ieder wat wils

Mooie stoffen, kleding, sieraden, vers fruit, groenten, bloemen, planten en heerlijke oosterse hapjes in het restaurant ‘de Bazaar’ aan de Albert Cuypmarkt. Voor ieder wat wils. Toen ik mijn diploma gehaald had, had ik mezelf getrakteerd op Turks fruit, baklava, Turks brood en andere lekkernijen van de Bazaar. Ik moet toegeven dat was toen super lekker maar mijn huidig Turkse buurvrouw maakt het veel lekkerder. Met het suikerfeest heb ik goddelijk lekker gegeten.  Maar dat wist ik toen nog niet, ik wist niet dat Turks eten nog lekkerder kon zijn!

De kletsmajoor

Wanneer ik boodschappen ging doen, bleef ik uren weg want ik bleef staan kletsen met de marktkraamhouders, de winkeleigenaren en andere buurtbewoners die op straat rondhingen of op terrasjes zaten. Zo kwam je steeds dezelfde mensen tegen, want iedereen had een eigen routine. Wanneer ik niet op de Albert Cuyp was, was ik op het Museumplein terug te vinden. Het Rijksmuseum is namelijk op 10 minuten lopen van het Marie Heinekenplein verwijderd.

Rinkelende trams

Het is maar een klein stukje wandelen. Ik zat dan of in het gras of op een van de bankjes aan het plein. Met warm weer ging ik (net als vele andere mensen) op de rand van de fontein zitten. Dan las ik een boek, deed ik mijn huiswerk of relaxte ik en genoot ik van de omgeving. Ik vond het prachtig om het leven om me heen te observeren; mensen die op hun fiets naar hun werk raceten, de rinkelende en piepende trams die zich een weg door de verkeersdrukte heen denderden.

Overal mensen

En dan de mensen, al die mensen, die er dan net langs glipten omdat ze even snel wilden oversteken om de tram in de tegenovergestelde richting die net aankwam rijden, te kunnen pakken. Het was echt ongelooflijk, hoe vaak ik in een uur de tram keihard hoorde rinkelen en piepend tot stilstand kwam omdat er een persoon even snel over wilde steken. Dat gebeurde overal in de stad. Op Museumplein maar ook bij Weteringsschans. Daar miste de tram vaak zijn wissel als de trambestuurder niet uitstapte en het spoor handmatig schakelde. Op regenachtige dagen was dat heel vervelend voor de bestuurder.

Veel toeristen

Dit was ook een van de drukkere plekken van Amsterdam, toeristen stapten daar uit voor de Heineken fabriek genaamd ‘de Heineken Experience’ en voor de bekende winkelstraat,’de Ferdinandbolstraat’. Wanneer je de tram vanaf Centraal Station pakte, moest je er bij de Ferdinandbol of bij de brug Frederik Hendrikplantsoen eruit. De drukste tram was de lijn 16, deze lijn ging naar de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lekker struinen

Studenten reden deze tram en anderen namen deze tram omdat je er makkelijk kon zwartrijden. De Albert Cuyp en de Pijp waren alleen per tram en bus bereikbaar. Met de nieuwe Noord-Zuid-lijn is de markt nu ook met de metro te bereiken. Binnen 8 minuten ben je vanaf Amsterdam Centraal Station in de Pijp en dat komt mij natuurlijk goed uit! Ik ga net als alle toeristen, lekker de Albert Cuypmarkt afstruinen! Tot ziens en tot snel!

Liefs Suzanna

Rugtassenkraam Albert Cuyp
Hier kocht ik mijn eerste Eastpak rugtas toen ik ging studeren
Lekker shoppen Albert Cuyp
Met warm weer naar de markt
Karaoke set en exotische doeken Albert Cuypmarkt
Waaiers, doeken, karaokeset en toeristische klompjes
Klompen en tassen Albert Cuypmarkt
Shoppen voor toeristen, klompen-sloffen met molens en I love amsterdam teksten
De mannenwinkel de Mancave aan de Albert Cuypmarkt
De Man Cave
albert cuyp markt amsterdam
Albert Cuyp-markt Amsterdam

 

Vers fruit en groenten Albert Cuypmarkt
Biologisch vers fruit en groenten kramen op de Albert Cuypmarkt

 

Dit vind je misschien ook leuk...