De Halve Maen V.O.C. schip in Hoorn

Dagje uit in Hoorn

Hoorn de V.O.C. stad

Hoorn is een stad met een gezellig historisch centrum. Hier vind je unieke winkels en er is een sfeervolle haven. Hoorn staat bekend om het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie. Overal en rond het centrum zijn monumentale panden en musea te bezichtigen uit de V.O.C. tijd. Daarnaast zijn meer dan genoeg gezellige horeca gelegenheden waar je heerlijk kunt vertoeven.

Stadswandeling

De leukste manier om de stad te leren kennen, is door middel van een stadswandeling. Dat is exact wat wij hebben gedaan. Een wandeling gemaakt, de zon scheen en het was rustig. Wat wil je nog meer? In anderhalf uur tijd wandelden we zo het centrum door. En je kunt hier goed winkelen, want er is een gevarieerd winkelaanbod. Er zijn winkels in de grote winkelstraten, maar ook in de kleine zijstraatjes.

Vervolgens wandelden we langs de haven, hofjes, kerken en de pakhuizen. Eén van de bijzonderheden van de stad is de gevangenis op Oostereiland. Dit is een bajeshotel, waar je kunt ervaren, hoe het is om opgesloten te worden. Daarnaast is er een bioscoop, brasserie, café en museum. Wij vonden het indrukwekkend, we waanden ons in een heuse gevangenis. Het restaurant oogde modern en stijlvol. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje, hebben we hier even een korte pauze genomen.

Handelsstad

Ook de moeite waard is het Westfriesmuseum, het museum van de Gouden Eeuw. Het museum toont in meer dan 25 ingerichte stijlkamers de weelde en de rijkdom van de Gouden Eeuw. Hier zie je onder andere schilderijen, porselein en zilverwerk uit het V.O.C. tijdperk.
In de 17e en 18e eeuw heeft de V.O.C. met prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhouden met Aziatische landen. Deze schepen kom je overal in de stad tegen. Eén van deze schepen is ‘de Halve Maen’. Een replica van dit schip is voor 5 jaar aan de haven aangemeerd. Wij hebben ons vergaapt aan de kleurrijke en de artistiek bewonderenswaardige houtsnijwerken van dit schip.

Hemels eten

Na de lange stadswandeling zijn we uitgeput op een terras neergeploft. We besloten toen om een hapje te eten bij het restaurant Hemels eten & drinken. Genietend van het uitzicht heb ik een heerlijke kip salade verorberd. En ik moet toegeven, het was inderdaad Hemels! De zon scheen en er voeren continue mooie boten de haven binnen.

Als laatst liepen we naar de Koepelkerk. Het monumentaal schoon heeft een paar mooie foto’s opgeleverd. Kortom, er is genoeg te zien en te doen. Wij hebben onze ogen uitgekeken en vonden Hoorn zeker de moeite waard!

Liefs Suzanna

 

Follow Suzanna’s world on WordPress.com

Dit vind je misschien ook leuk...