levensgrote anker Haarlemmerstraat Amsterdam

Amsterdam | Dat staat als een anker

Een drukke winkelstraat in het centrum van Amsterdam. Geen bussen, geen trams, wel een hoop fietsers die rakelings langs je fietsen of je al app-end aanrijden op een zebrapad voor voetgangers. Het is hier opletten geblazen! Mensen lopen gehaast de winkels in en uit, fietsen zijn op de stoep her en der neergezet en auto’s rijden de smalle straat door met het risico vast te komen te staan door het los- en laadverkeer van de winkels. Maar buiten dat alles, is de Haarlemmerstraat een prachtige straat!

De straat loopt in het verlengde van de Nieuwendijk in westelijke richting van het Singel tot aan de Korte Prinsengracht. Daarna loopt de straat over in de Haarlemmerdijk, tot aan het Haarlemmerplein. Daar gaat de straat als de Haarlemmerweg verder. 

En dan te bedenken dat hier een tram door reed! Dat was tussen 1902 en 1955 van het Centraal Station naar het Haarlemmerplein en verder naar de Spaarndammerbuurt. Tot 1944 was dit lijn 5, vanaf 1945 lijn 12, daarna buslijn 12. Sinds 1975 was dat buslijn 22, die later verplaatst werd naar de Haarlemmer Houttuinen. Sindsdien rijdt er geen tram of bus meer door de Haarlemmerstraat.

Monumentale panden

De straat bestaat voornamelijk uit monumentale panden. Deze zijn netjes onderhouden en de straat straalt “Amsterdam” uit, wat ook de reden is, waarom ik hier graag kom (en omdat ik er dichtbij woon). Bekende gebouwen hier zijn het West-Indisch Huis en de Posthoornkerk

De Haarlemmerbuurt in Amsterdam staat bekend om haar monumentale pakhuizen, sluizen (eenhoornsluis en de huddenstenen), grachten, de houtopslagplaatsen en de (vracht) scheepvaart. Om die reden zijn er her- en der levensgrote ankers in de straat neergezet.

De meeste mensen die hier wonen lopen aan ze voorbij, ze zien ze niet eens meer. Het is best grappig dat wanneer je eraan gewend bent, je veel bijzondere details over het hoofd ziet. Dat is voor mij een goede reden om af en toe een keertje stil te staan en om me heen te kijken. Dan verbaas ik me altijd over- ondanks dat ik nu 11 jaar in Amsterdam woon – hoe mooi Amsterdam toch is! 

Liefs Suzanna

 

Één van de ankers in de Haarlemmerstraat Amsterdam

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...