Posthoornkerk Amsterdam

Amsterdam | Posthoornkerk Haarlemmerstraat

Posthoornkerk Amsterdam ingang
Posthoornkerk Amsterdam ingang

In de Haarlemmerstraat te Amsterdam vind je de Posthoornkerk. De officiële naam van deze kerk is: Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen. In 1860 ontwierp de architect P.J.H. Cuypers, het gebouw. Dit was zijn eerste kerk, later zou hij ook Amsterdam Centraal Station en het Rijksmuseum ontwerpen.

Vervanging Prinsengracht

De kerk verving de schuilkerk De Posthoorn aan de Prinsengracht en nam de naam over.
De Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat kwam in twee fasen tot stand. In de eerste fase werd tussen 1860 en 1863 koor, transept, vieringtoren en schip gebouwd. In de tweede fase van 1887 tot 1889 werd de kerk gecompleteerd met een tweetorenfront. Omdat de kerk niet vrijstaand gebouwd kon worden, werd zij extra hoog uitgevoerd. Om de beperkte ruimte optimaal te benutten werd de kerk inwendig voorzien van galerijen boven de zijbeuken. Terwijl het exterieur in neogotische stijl is, stond voor het interieur de laat-romaanse Munsterkerk in Roermond model.

Ingang via een poortje

De bouw begon in september 1861, echter in 1863 lag de kerk nog niet aan de Haarlemmerstraat. Deze was te bereiken via een poortje dat in een woonhuis was gemaakt. In 1887 werd begonnen aan de bouw van twee torens en ontstond door de sloop van twee huizen het huidige pleintje.

Buiten dienst

In 1963 werd de Posthoornkerk buiten dienst gesteld. Ondanks dat in 1972 de status van Rijksmonument was toegekend, waren er tot 1987 sloopplannen! De kerk raakte in onbruik en dreigde gesloopt te worden, maar dankzij een plan van Stichting de Posthoornkerk werd dit voorkomen. In 1989 is de vernieuwde kerk in gebruik genomen. Sindsdien wordt de middenruimte verhuurd aan particulieren en ondernemingen voor bijzondere gelegenheden. Tegenwoordig bevinden zich verschillende bedrijven in deze kerk en is de kerk te huur voor diners, recepties, presentaties en lezingen.

Kom ook deze prachtige kerk bewonderen aan de Haarlemmerstraat 124-126 in Amsterdam!

Liefs Suzanna

Posthoornkerk amsterdam twee torens
Posthoornkerk Amsterdam tweetorenfront

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...