hollandse nieuwe haring

Heerlijk Hollandse nieuwe haring happen op het werk

Yes lekker! Hollandse nieuwe haring happen op werk! Ik ben gek op haring!!! Het ziet er vies uit maar ik heb genoten! En ik kan er een hoop achter een op tot de uitjes en augurkjes mijn neus uitkomen. Voor nu heb ik het bij 1 haring gelaten maar ik kan schaamteloos vier haringen oppeuzelen alsof het niets is. Dan kan ik de hele dag mezelf misselijk maken door de uienlucht op de werkvloer.😅

Albert Cuyp Hollandse nieuwe haringkraam

Toen ik 6 was, leerde ik voor het eerst haring eten met mijn vader op de Albert Cuyp in Amsterdam. Mijn pa heeft ruim 23 jaar in Amsterdam gewoond en hij kwam vaak in de Pijp voor de Hollandse nieuwe haring/rolmops, Amsterdamse Ossenworst en Kesbeke augurken.

We struinden de kraampjes af en we hadden noten gekocht bij de notenwinkel. Mijn zus liep met mijn moeder voor ons uit. Ze stonden stil bij een grote zeepkraam, waar ze een vanilleruikend badzeepje kocht. Toen ik moe werd van het lopen, zette mijn vader me op zijn schouders. Jeej, dat was leuk! Ik kon alles zien!

Vader en kind

Stuk kaas

Mijn zus rende knabbelend op Japanse nootjes naar de kaaskraam. Mijn moeder had haar geprobeerd tegen te houden maar ze schoot onder de mensen door naar de kaasboer.

Roetsch…supersnel onder de armen en benen door van de lange rij met klanten. Mijn moeder in lichte paniek haar roepend en zoekend. “Mijn dochter!” terwijl ze zich verontschuldigend door de mensenmassa heen duwde.

Kind en knuffel

Mijn zus was naar voren geglipt en ze verscheen vlak naast de kaasverkoopster. Toen zette ze haar schattig-grote-baby-ogen-look op en een grote glimlach met een fietsenstalling.”Dag mevrouw, mag ik een stukje kaas?” En wanneer ze schattig lachte dan zag je dat ze twee voortandjes miste. De dame was eerst verbaasd dat er opeens een klein meisje voor haar stond. Toen moest ze zo hard om haar lachen dat ze een groot stuk kaas kreeg. Mijn moeder verontschuldigde zich nog een keer en nam haar weer bij de hand.

Kindje mist voortandjes

Mijn zus was voorlopig rustig, ze liep met haar linkerhand aan de hand van ons moeder en in haar rechterhand had ze het grote stuk kaas, waar ze af en toe een hap van nam.

Heerlijke Hollandse nieuwe haring

We stopten bij de stroopwafels, bij de patatkraam en bij haringkraam. De stroopwafel vond ik te zoet, de patatjes lustte ik niet maar de haring, die vond ik heerlijk! De visboer vond het prachtig om te zien hoe ik gulzig en smikkelend de uitjes, augurkjes en haring opschrokte.

Hollandse nieuwe haring
Hollandse nieuwe haring

Toen ik later zelf in de Pijp woonde, kon mijn vader me alles vertellen wat er te doen was. Ik herinnerde me de heerlijke haring en ik was daar één keer in de twee weken op de markt te vinden, heerlijk haring happen. Eigenlijk ben ik wat dat betreft niet veel veranderd. Ik vond haring toen al lekker en nu nog steeds.

Liefs Suzanna

Follow Suzanna’s world on WordPress.com

Dit vind je misschien ook leuk...