Stop de lockdown | de recessie depressie komt eraan

Iedereen heeft het “nieuws” kunnen zien, daar spraken ze van het kantelpunt halverwege maart, de laatste twee weken van maart heeft de “intelligente” lockdown rampzalige gevolgen gehad voor de economie. Deze lockdown zou “intelligent” zijn, maar deze noodverordening duurt nu zo lang dat er niets “verstandig” of “doordacht” meer aan is. Dit blijkt nu ook weer uit de meest recente cijfers van het CBS.

Slechte cijfers

De Nederlandse economie krimpt met 1,7 procent in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van een kwartaal eerder. Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 2,7 procent minder besteed dan in het vierde kwartaal van 2019. Dat is grootste daling sinds het begin van de reeks in 1988. En het wordt nog erger, want dit waren slechts de cijfers van het eerste kwartaal!

Ook het banenaanbod loopt terug. Steeds meer mensen raken hun baan kwijt, ook de vaste medewerkers van bedrijven in nood zullen binnenkort gekort worden in hun lonen of ze zullen hun vakantiegeld moeten inleveren.

Daarnaast zal er weer opnieuw gekeken moeten worden naar bezuinigen. Je kunt er dus vanuit gaan dat er weer gesneden zal gaan worden in de personeelskosten. De meeste medewerkers zijn vrijwillig thuis aan het werk gegaan, het is dus niet vreemd dat er nu bezuinigd zal worden op de reiskostenvergoeding van werknemers door een paar grote ondernemingen die het voorbeeld zullen geven waarnaar andere kleinere bedrijven zullen volgen.

Vergoeding

Het idee is toch, je werkt tijdens de lockdown ook thuis, waarom zou je überhaupt nog naar het werk toekomen? De meeste bedrijfslaptops en bedrijfstelefoons worden toch door de leidinggevenden gemonitord. Kijk maar naar de meeste callcenters in Nederland. Wanneer hun medewerkers thuiswerken met de laptop van de baas, dan kijkt de baas vaak op de pc’s mee om zijn/haar team in de gaten te houden.

Dit gebeurt al eeuwen en dit is effectief gebleken. Het sociale aspect van het werken en een mensenleven op zich, is totaal ondergeschikt aan de productie van het werk voor werkgevers. De medewerker hoeft nu niet meer te reizen en werkt voortaan vanuit huis en de ondernemingen kunnen de reiskostenvergoeding vervangen voor een schamele “thuiswerkvergoeding”.

Concessies

Deze reiskostenvergoeding is overigens een van de meest onderschatte arbeidsrechten waar andere arbeiders in het verleden keihard voor gevochten hebben! En nu wordt dit ons heel gemakkelijk ontnomen en veel mensen stemmen zelfs hiermee in! Deze mensen zijn al blij dat ze een baan hebben en zijn bereid om (permanente) concessies te doen.

Want de banen liggen niet meer voor het oprapen. Het aantal werkelozen neemt toe en het aanbod nieuwe banen neemt af. Met 60.000 banen (20%) minder ten opzichte van 3 maanden eerder, wordt het knap lastig om weer aan de slag te gaan als je werkeloos bent tijdens deze crisis.

Depressie

Voor veel mensen is dit slechts het begin van een deprimerende periode; ontslagen thuis opgesloten zitten, je bent afhankelijk van de staat, de boodschappen worden steeds duurder, de huurverhoging komt hard aan, hoge energierekeningen en dan ook al geen nieuwe baan kunnen vinden. En zo zijn er elke dag steeds meer mensen die in het zelfde schuitje zitten als jij.

Recessie

Deze economische stagnatie zorgt voor een aaneenschakeling van dramatische gevolgen. Een recessie is onvermijdelijk. Mensen hebben minder uit te geven en bedrijven maken verlies en of gaan failliet.

Damocles

Deze economische gevolgen hangen als een zwaard van Damocles boven ieders hoofd. De één ziet hem eerder hangen dan de ander. En wanneer mensen inzien hoe ernstig de situatie is, is het te laat. Naast de economische problemen, ben je ook nog in je vrijheid beperkt. De noodverordening is na 2 maanden nog steeds van kracht.

Noodverordening

  • Je thuisrecht is ingeperkt, politie mag wanneer zij nodig achten je huis betreden
  • Kerken zijn niet meer veilig, handhaving mag de kerk betreden en ingrijpen
  • Verzorgingstehuizen die niet open zijn voor publiek, daar is sprake van een “thuis”-locatie. Dit is privé en daarover heeft de overheid geen zeggenschap op en toch zijn de verzorgingstehuizen gesloten geweest.

En zo zijn er een hoop andere discutabele beslissingen genomen die niet stand zouden houden zonder medewerking van de bevolking.

Samenwerking

En dat is waar het om draait: doordat wij met zijn allen, hieraan meewerken kunnen we er ook niet makkelijk uit komen. Uit de lockdown komen, doe je samen met een grote meerderheid.

De ondernemers moeten weer volledig opengaan, de consumenten moeten weer consumeren, banen moeten weer gecreëerd worden met eerlijke salarissen zodat iedereen weer aan het werk kan. En de economie moet weer opklauteren. Met zijn allen aan de slag, want het alternatief is jarenlange armoede en ellende. Daarom zeg ik samen met duizenden andere Nederlanders: Stop de lockdown!

Bronvermelding:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/20/economie-krimpt-met-1-7-procent-in-eerste-kwartaal-2020
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/15/arbeidsmarkt-minder-vacatures-fors-meer-uitkeringen-a3999805

Dit vind je misschien ook leuk...