Rie Cramer

Lekker op de bank met een leuk boek. Na een kwartiertje rondspeuren, valt mijn oog op een rood dik boek. Herinneringen schieten door mijn gedachten.

Vroeger

Wou!! Mijn Rie Cramer sprookjes boek! Ik pak het boek en blader het boek door. De prachtige platen van Rie Cramer hebben mij als klein kind geboeid. Ik kon uren staren naar de tekening van de kleine zeemeermin. De prachtige kleuren en de sierlijke lijnen van de tekening inspireerden mij om zelf ook te tekenen.

Geen Disney

Deze sprookjes waren niet altijd vrolijk. Het originele sprookje van de zeemeermin had een verdrietig eind. Ik was gefascineerd hoe de tekeningen mooi aansloten op het verdrietige maar sprookjesachtige verhaal. Dit waren absoluut geen Disney sprookjes. Het verhaal van de ijskoningin hoe twee kinderen door rovers en volwassenen gescheiden worden en betoverd. Maar hun vriendschap overwon alles. Er wordt zelfs over de dood gesproken in deze sprookjes. Heel anders dan Disney.

Ontspanning

Op een dag als deze, koud buiten en geen zin om naar buiten te gaan, pak ik een boek uit de kast om te ontspannen. Nu ik dit sprookjesboek tegenkom in mijn boekenkast, herinner ik me de tijd dat ik als klein meisje het boek op schoot nam en het boek langzaam door bladerde. Wie had dat gedacht! Dat ik jaren later hetzelfde boek weer oppak en opnieuw doorblader. Alsof de tijd heeft stil gestaan, alsof er niets veranderd was. Zoals vroeger… En ze leefden nog lang en gelukkig!

Kleine eend, kleine eend. Wij staan hier heel alleen; Nergens is een brug; Draag ons op je rug!

Dit vind je misschien ook leuk...