Social media te sociaal?

pexels-photo-133021Ben ik hiervoor te oud geworden? Of ben ik gewoon niet sociaal? Waarom kijk ik naar een foto van een zak chips of een paar benen op een bank?! Of er komt weer een collage van 25 foto’s van een en dezelfde baby voorbij. “Oh jeej, zit ik weer in zo’n feed?! Aaaaaargh!! “.

Verschrikkelijke foto feeds
De één update je met zijn of haar dagelijkse feed en de ander probeert die weer te overtreffen. “Jij hebt een nieuwe motor? Ik heb een nieuwe auto”. Er volgen dan nog voor een paar maanden aan foto’s op; de blije-eigenaar-van-mijn- nieuwe-auto-foto-collectie. Met als dieptepunt “tijdens het bezoekje aan de Macdrive, heeft mijn dochter fritesaus geknoeid op de achterbank” …of “mijn zoontje liet zijn beker cola vallen op de achterbank”. Om vervolgens een close-up van de cola vlek op de achterbank te zien.

pexels-photo-789703

Foto-oorlog
En zo beland je midden in een instagram oorlog van foto’s, filmpjes en duckfacefoto’s. Omdat ik nog een beetje contact wil houden met mijn oud collegae en vrienden kijk ik bijna dagelijks op social media. Soms komt er wat leuks voorbij zoals de bruiloft van een oud-collega of een zoon of dochter is afgestudeerd.

Vieze foto’s
Maar vaak word ik overspoeld door foto’s van alledaagse dingen. Het toppunt was een foto van een patatje oorlog op het museumplein. Geen foto van mensen op een terrasje! NEE, het was een close-up van een Patatje oorlog!
De flits reflecteerde in de met zonnebloemolie-gebakken-vet-bedekte frietjes. Het witte plastic bakje was tot op de rand gevuld met mayonaise, satésaus en dampende franse frietjes. Er was wat satésaus langs de rand van het bakje op het aluminium tafelblad naar beneden gedropen. Ik zag het drama al voor me; met je ellebogen er in en dan vlekken op je mouw krijgen, wat een kliederboel!

Like like like
En ja, je stimuleert het ook een beetje, want je hebt toch gekeken. Want ja…je wil toch wel sociaal zijn?! Het gaat om het idee dat je geïnteresseerd bent in een ander, dat je de moeite hebt genomen om je feed te filteren en te zeggen: “Oh wat leuk, ben je uit eten geweest?” LIKE. Want ja, als je niet liket, heb je het niet gezien. En als je elkaars fbfriends of instagramfriend bent, dan is dat wel het eerste gesprekspunt op de agenda. “Wat heb jij dit weekend gedaan? Oh ik ben naar het museumplein geweest en ik heb daar een patatje oorlog gegeten”..”Oh wat lekker en je had mooi weer zeg!”….enzo. enzo.

Geen filter
Soms is het wel eens lastig om belangrijke posts eruit te halen, zoals een uitnodiging voor een receptie, bruiloft of een overlijdensbericht. Je kunt het niet verzinnen of je kunt het online terug vinden.

pexels-photo-924885

Het meest vervelende vind ik de ‘belangrijke’ whatsappjes: je ziet vaak zeer persoonlijke gesprekken die verstuurd zijn, ik merk dat het niet altijd goed aankomt. Zoals:
“Ik ben onzeker” of “ik ben verdrietig”.
Als je je moeder ongerust wil maken, moet je dat niet appen…
Gierig & gratis
Maar ja, het is wel gratis en een appje is zo verzonden. Het vervelende is dat je bericht niet aan hoeft te komen. Je hebt het wel verzonden maar de ander heeft het bericht niet gelezen. En zo duurt het uren voordat je berichtje gelezen wordt. Heel vervelend vooral als het enigszins belangrijk was maar je geen belminuten van je bundel daaraan wilde spenderen.

Bellen old fashioned
Waar je voorheen belde, stuur je nu een message of een tweet. En dan volgen er soms nog honderden replies of retweets. Tot je batterij leeg is en dan
RUST

Geen feeds, geen geping, geen gepong en geen bereik meer, maar

RUST.

Close up of hands charging mobile phone

Weet je wat? Ik zet vandaag mijn 4G en Wi-Fi even uit. Als ze me nodig hebben dan kunnen ze me lekker ouderwets bellen!:-p

Liefs Suzanna

Dit vind je misschien ook leuk...