Wakker worden | Coronaboete ongrondwettig

Heb je een Coronaboete gekregen? Teken dan bezwaar aan. De boete is volgens advocaten ongrondwettig. Bovendien heb je ook nog een aantekening op je strafblad, deze verdwijnt niet na het betalen van de boete. Je zult de aantekening aan moeten vechten. Het is erg verdrietig en zelfs frustrerend; je wordt als een echte crimineel behandeld omdat je in het Westerpark naast het cirkeltje op de grond ging zitten. Maak bezwaar en roep hulp in van een advocaat, dat is mijn advies.

Trouw:

De boetes zijn hoog. Kinderen vanaf dertien jaar krijgen een boete van 95 euro, meerderjarigen moeten 390 euro aftikken. “Maar het is vooral de aantekening op de justitiële documentatie waarover ik bezorgd ben”, stelt Frank Janzing, advocaat in Wijchen. “Strafbeschikkingen boven de honderd euro, waartoe de coronaboetes voor meerderjarigen behoren, worden opgenomen in je strafblad.”

Willekeur

Advocaten menen dat bij de handhaving van de coronamaatregelen ook sprake is van willekeur. Op de website van de politie stond aan het begin van de crisis dat overtreders allereerst zouden worden aangesproken en gewaarschuwd. Maar sommige agenten zijn direct overgegaan tot het uitdelen van boetes.

Trouw:

Advocaat Janzing noemt het ‘stuitend’ dat de strafbeschikking voor corona-overtredingen wordt ingezet. “Ik roep mensen dan ook op om in verzet te komen tegen die bekeuringen. Mijn ervaring is dat je verhaal doen bij de rechter de situatie nooit verslechtert.”

Kantonrechter

Seponeert het Openbaar Ministerie de overtredingen niet, dan kunnen mensen naar de kantonrechter.

Ga dus in verzet, kom op voor jezelf en laat je niet behandelen als een misdadiger. Maak gebruik van je burgerrechten zolang je ze nog hebt.

Laat je niet gek maken, hou je hoofd koel, focus op het opkomen voor je eigen rechten! Succes lieve mensen🧡

Bronvermelding:

https://www.trouw.nl/cs-bb8d72a1

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/groeiend-verzet-tegen-coronaboetes-al-ruim-10-duizend-bekeuringen-uitgedeeld~bc97c8efa/

Dit vind je misschien ook leuk...