Wakker worden | Reanimeren niet meer mogelijk

Het coronanieuws is deprimerend; mensen in financiële nood, de recessie is in aantocht, de overheid die de duimschroeven nog eens aandraait om ondernemers onder druk te zetten met de 1,5 meter regels. En nu worden er ook nog restricties vastgelegd omtrent het redden van mensenlevens. Aan de burger wordt er nu verkondigd dat je een ander maar beter dood kan laten gaan omdat het slachtoffer Corona kan hebben. Als je het vermoeden hebt, is het advies dat je niks doet.

holiday-vacation-water-lifeguard-6127.jpg
Foto door Kaboompics .com op Pexels.com

Tegenstrijdig

Het vreemde is dat de berichten omtrent corona tegenstrijdig zijn: mensen kunnen ziek zijn maar er niks van merken, mensen kunnen er doodziek van worden en wanneer je niet tot de risicogroep behoort, is de kans op ernstige symptomen minimaal. Daarnaast zou een groot deel van de bevolking reeds besmet zijn zonder dit in de gaten te hebben gehad. Ook blijkt uit onderzoek dat weinig mensen antistoffen in hun bloed hebben, wat inhoudt dat mensen het virus in zich zouden hebben maar dat dit niet als vijandig wordt gezien. Maar nu is er blijkbaar aanleiding dat het virus extreem dodelijk is, dat je niet iemands leven mag redden.

De hartstichting komt zelfs met een bericht, ik heb voor het gemak de tekst gekopieerd:

Hartstichting.nl:

“Nieuwe regels bij slachtoffers die niet besmet zijn:

 • Luister en voel niet of iemand nog ademhaalt, kijk alleen.
 • Raak het hoofd van het slachtoffer niet aan!
 • Geef bij volwassenen geen mond-op-mondbeademing.
 • Geef wel borstcompressies.
 • Gebruik wel een AED.

Bij een slachtoffer met vermoeden van besmetting gelden dezelfde regels, maar bovendien:

 • Geef geen borstcompressies. “
pexels-photo-319930.jpeg
Foto door VisionPic .net op Pexels.com

En het wordt nog gekker:

“Afstand

 • Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand.
 • Desinfecteer je handen en polsen bij een ambulance direct na de reanimatie.

Beschermingsmaskers niet veilig

 • Gebruik geen pocketmasks, Kiss of Life of andere middelen ter bescherming bij mond-op-mond- beademing.

  Goed om te weten! Als burgerhulpverlener ben je niet aansprakelijk voor het niet uitvoeren van de reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt. “
pexels-photo-67717.jpeg
Foto door Onur Kurtic op Pexels.com

Vertrouwen weg

Ambulancepersoneel kan nooit zo snel aanwezig zijn. Een reanimatie enkele minuten uitstellen maakt de kans op overleven marginaal kleiner; de kans dat iemand gereanimeerd kan worden is al klein, laat staan wanneer er door burgers niet meer gereanimeerd wordt.

Hartstichting:
“Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Jij als buurtbewoner kunt dat wel zijn.”

Hoe zou jij het vinden als je zoon van 21 jaar in eens een hartaanval krijgt en niet meer gereanimeerd wordt? Dan is het al snel afgelopen, niet alleen voor je zoon maar ook voor iedereen. Het vertrouwen in de medemens zal dan voor iedereen permanent wegvallen want: jij helpt mij niet, dan help ik jou ook niet-houding. In deze moeilijke tijden en met de economische crisis voor de deur, heb je elkaar hard nodig. Maar met deze anti-reanimatie-maatregelen wordt er in één klap verdeeldheid en wantrouwen naar elkaar gecreëerd. Ik hoop dat iedereen die dit leest hier over nadenkt.

Liefs Suzanna

pexels-photo-249348
Foto door Louis Bauer op Pexels.com

Bronvermelding:

https://www.hartstichting.nl/nieuws/is-coronavirus-reden-tot-zorg-voor-hartpatienten/reanimatie-burgerhulpverlening

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg/burgerhulpverlening

https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener/wat-doet-een-burgerhulpverlener

Advertenties

Dit vind je misschien ook leuk...