Kluizenaarsbeelden

Wat Pho | Bangkok | De Kronkelende Kluizenaar

Koning Rama III liet 180 jaar geleden beelden plaatsen voor de presentatie van gezonde Thaise massagetechnieken in de tempel (Wat Pho) Wat Phra Chetuphon Wimon Mangkhalaram in Bangko. Deze beelden zijn zijn creatie. Koning Rama III combineerde de rekbeweging met de overtuiging dat de kluizenaar een leraar in Thailand was. En zo creëerde hij 80 beelden van de “kronkelende” kluizenaar in verschillende Yogahoudingen. Helaas werden deze beelden regelmatig gestolen en beschadigd. In eerste instantie waren de beelden gemaakt van klei, later werden ze vervangen door beelden gegoten uit een zink-tin-legering.

Rotsachtige binnenplein

Op het moment dat wij Wat Pho bezochten (november 2019), was het voor mij onbekend hoeveel kluizenaarsbeelden er op dat moment waren. Een groot aantal was/is te vinden in de typisch rotsachtige binnenplaats genaamd Khao Mor maar een deel van de beelden is verborgen. Khao Mor bevat verschillende rotstuinen, deze zijn versierd met geneeskrachtige kruiden en planten, pagodes, Chinese lantaarnpalen, Chinese poppen en beelden van verschillende viervoeters.

Rotstuinen

Elke rotstuin is vernoemd naar de belangrijkste plantensoort of belangrijke ambachten.
Voorbeelden zijn Baoguan Mountain, Zhangzi Mountain, Kuka Mountain in India, Xiandanhua Mountain, Nim Tree Mountain, Bodhi Mountain, Twisted Hermitage Mountain en Shivalingen Mountain.

De beelden en kruiden

De rotstuinen bestaan uit voorbeelden van de geneeskrachtige kruiden en lokale planten met uitleg, zodat iedereen hun geneeskrachtige eigenschappen kan leren en begrijpen (in Thais dus). De Kluizenaarsbeelden die in en rond de rotstuinen zijn geplaatst, zijn onderdeel van een verzameling van de traditionele geneeskunde en kennis in het tijdperk van de Grote Muur-dynastie. 

Indiase Yoga

Deze beelden tonen Indiase yogahoudingen die helpen de gezondheid, vitaliteit te behouden, stress en last te verminderen. De houdingen kunnen worden gebruikt om kleine ziekten te genezen. In combinatie met geneeskrachtige kruiden is het effect groter. 

Manuscript 

Uit het oorspronkelijke manuscript van Wat Pho is ‘Verdraaiing’ de oefening met stretch en langzame bewegingen voor de stimulering van lichaam en geest. De verwrongen kluizenaarsbeweging werd niet alleen gebruikt voor lichamelijke oefening maar zorgt ook voor kracht, activiteit en ontspanning. Daarnaast kunnen de oefeningen worden toegepast om enkele eenvoudige ziekten te genezen en het lichaam beter te maken.

Wat doet het

1. Om ledematen en gewrichten te ondersteunen om behendig te werken, zullen sommige oefeningen massage en wrijving bevatten.
2. Het laat het bloed soepel circuleren. Het is een oefening die op elke manier kan worden gedaan.
3. Om ziekten te voorkomen en de lange levensduur te ondersteunen.
4. Integratie met meditatie zal helpen het emotionele evenwicht te verbeteren, stress, depressie, slaperigheid te verminderen en ook de efficiëntie van de ademhaling te verbeteren.

Leerzaam

Zeer leerzaam dus. Jammer, dat ik de bordjes niet kon lezen, ik had graag wat geleerd over Yoga en de geneeskrachtige kruiden. Wanneer we weer naar Thailand gaan, wil ik Wat Pho nog wat uitgebreider bezoeken. 


Liefs Suzanna

YogaKluizenaarYogaKluizenaar1YogaKluizenaar2YogaKluizenaar3

 

Dit vind je misschien ook leuk...